dieversluis

Bezoekerscentrum voor Dieverbrug

Halverwege de Drentse Hoofdvaart ligt in het dorpje Dieverbrug het prachtige historische complex Dieversluis. Het is niet alleen bijzonder vanwege zijn oude sluis, opzichterwoning en bijgebouwen maar ook vanwege de gunstige ligging tussen de dorpen Diever en Dwingeloo, met de Nationale Parken Het Drents-Friese Wold en Dwingelderveld in de nabijheid.

De provincie Drenthe stimuleert de toeristische ontwikkeling van deze plek met de aanleg van een nieuwe passantenhaven voor de pleziervaart en een bezoekerscentrum. De provincie heeft The Missing Link gevraagd de inrichting van het bezoekerscentrum te verzorgen. Samen met ontwerpbureau Pronk Studio uit Rotterdam heeft The Missing Link een plan gemaakt om zowel de geschiedenis, natuur, toeristische mogelijkheden als de waterstaatkundige betekenis van het gebied te verbeelden voor een breed publiek. Zo komt er een audiovisuele maquette die de ontwikkeling van de Drentse Hoofdvaart toont en de nog steeds cruciale functie van dit kanaal voor het waterbeheer. Ook is er veel aandacht voor de mensen die aan het water wonen en werken zoals schippers en brugwachters.
Naar verwachting wordt het nieuwe centrum april 2015 geopend, voor het nieuwe vaarseizoen, onder de naam De Schotbalkenloods.