Castellum Bodegraven weer zichtbaar

Ooit lag een Romeins fort in wat nu het centrum van Bodegraven is. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse rijk  (Limes) en werd bewaakt door een reeks van forten en wachttorens. Het castellum werd waarschijnlijk in de jaren 40 na Chr. gebouwd en tijdens de Bataafse Opstand (69-70 na Chr.) verwoest. Daarna lijkt het nooit meer herbouwd te zijn geweest. De app TimeTravel brengt het fort weer tot leven zodat iedereen kan rondlopen in het Bodegraven van 58 na Chr.

The Missing Link heeft een digitale reconstructie gemaakt van het castellum Bodegraven. Het laat zien hoe de Romeinen een houten fort hebben gebouwd aan de oever van de Rijn. Soldaten bewaken vanaf de houten torens de omgeving. Aan de aanlegsteiger liggen boten en reizigers bewegen zich voort over het water en over de weg langs de rivier. Op drie plekken zijn zogenaamde viewpoints ingericht waar een 360° panorama wordt gegeven. Met een tablet of smartphone kan een bezoeker rondkijken in de Romeinse tijd.Van dezelfde locatie is ook een recent panorama gemaakt zodat een bezoeker kan schakelen tussen heden en verleden.

TimeTravel Bodegraven is op 22 augustus gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling ‘Romeinen boven water’ in het streekmuseum Reeuwijk. Het is als app te downloaden (iOs en Android). Soortgelijke apps verschijnen nog dit jaar over de Romeinse castella van Zwammerdam en Katwijk – Brittenburg zodat een belangrijk deel van de Romeinse Limes in Zuid-Holland zichtbaar wordt gemaakt.

TimeTravel Bodegraven is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Zuid-Holland, in het kader van het provinciaal programma Erfgoedlijnen Limes. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de Vereniging Vrijwilligers in de Archeologie en de gemeente Bodegraven heeft inhoudelijk een belangrijke bijdrage geleverd.

Zie hier het artikel in het AD over TimeTravel Bodegraven!