Enthousiaste bezoekers bij open dag opgraving Brielle

Woensdag 16 maart was iedereen welkom om te komen kijken bij de opgraving van een middeleeuws klooster aan de Burgemeester van Sleenstraat in de binnenstad van Brielle. De opgraving is onderdeel van een tweeledig plan, waarbij twee kloosters zullen worden bloot gelegd. Nadat de werkzaamheden rond het Sint Catharinaklooster zijn afgerond zullen deze worden verplaatst naar het naastgelegen Cellebroedersklooster.

De open dag zou eigenlijk pas om drie uur beginnen, maar geruime tijd eerder was het al dringen geblazen bij het terrein. De bezoekers werden rondgeleid over het terrein door adviseur Saskia van The Missing Link en archeologen van ADC Archeoprojecten die veldwerk doen bij deze opgraving. Op een naastgelegen terrein kregen de bezoekers meer informatie over de vondsten die er tot nu toe zijn gedaan. Naast de zichtbare muurdelen is inmiddels ook het nodige aardewerk uit de kloostertijd gevonden. Een paar bezoekers vertelden dat zij zelf ook regelmatig aardewerk in de tuin vonden, maar nooit hadden beseft dat het hier om oud materiaal kon gaan. De jongste bezoekers konden zelf aan de slag: met een schep in de hand gingen ze op zoek naar scherven in een grote berg zand. Die berg zat vol met wel heel bijzondere scherven… Na het graven gingen alle kinderen naar huis met het felbegeerde archeologendiploma!

Deze week brengen ook Brielse scholen een bezoek aan de opgraving en het lokale ‘Historisch Museum Den Briel’, waar de mooiste vondsten, waaronder een pelgrimsinsigne en een spreeuwenpot, worden tentoongesteld.

Bekijk ook de mooie vlog van ADC Archeoprojecten over de opgraving: https://www.youtube.com/watch?v=_pY3wGUeeHo