Bestuurders Flevoland blikken positief terug op Erfgoedsafari
1 november 2019
THE MISSING LINK
Op 1 november organiseerde The Missing Link in opdracht van Steunpunt Archeologie en (jonge) Monumenten Flevoland (SAMF) een Erfgoedsafari door Flevoland. Deze kennistour, georganiseerd voor bestuurders, ambtenaren en stakeholders van de provincie en gemeenten in Flevoland, wilden we inspiratie opdoen om erfgoed nog meer te benutten en identiteit in te zetten bij nieuwe ontwikkelingen. Onder leiding van Andre van Holk (SAMF) en Paul Splinter (The Missing Link) bezochten we tijdens een bustour in alle zes gemeenten van de provincie een erfgoedobject dat wordt benut bij ruimtelijke, sociaal-culturele, economische of toeristische ontwikkeling in de gemeente.
Het programma was samengesteld in samenwerking met de gemeenten. Dat leidde tot een zeer gevarieerd programma met stops die allemaal op eigen wijze lieten zien hoe erfgoed en de identiteit van de plek worden ingezet voor een hedendaagse opgave. Van Werkeiland in Lelystad naar archeologische VINDplaats Zenit in Almere en Landschapspark De Wetering en Paviljoen De Verbeelding in Zeewolde. En van de monumentale Chaletwoningen in Dronten naar het Palenscherm op Urk en de rood-voor-rood pilot op de karakteristieke agrarische erven in de Noordoostpolder.
Een kijkje in elkaars keuken
Boeiend om op deze manier een kijkje te nemen in elkaars keuken, zo hoorden we terug van de meereizende bestuurders. Of zoals wethouder Wiemer Haagsma van gemeente Noordoostpolder het verwoordde:
“Het is leerzaam en inspirerend om met de betrokken collega’s van de zes Flevolandse gemeenten en de provincie op safari te gaan. Natuurlijk inspireren de gesprekken onderweg, maar de indrukken die je opdoet als je uit de bus stapt en een project bezoekt doen nog veel meer met je. Het is goed om te ervaren dat elke gemeente energie steekt in het bewaren van het verhaal van het verleden van onze jonge gemeentes en onze provincie”.
Ook wethouder Freek Pril van gemeente Urk gaf aan dat het verfrissend was om samen met collega-bestuurders langs het erfgoed van de provincie te reizen.
“Ik kijk terug op een inspirerende dag vol geschiedenis en bijzondere verhalen. De safari heeft gemaakt dat ik Flevoland weer eens door andere ogen heb bekeken. Naast uiteraard het Palenscherm op Urk is met name het Werkeiland Lelystad mij bijgebleven. Een plek die erg belangrijk is geweest voor de ontstaansgeschiedenis van Flevoland.
Hoewel erfgoed bij veel bewoners van de jonge provincie Flevoland niet altijd direct op het netvlies staat, lijkt het historisch besef en de aandacht voor erfgoed en jonge monumenten groter te worden. Zo heeft de gemeente Dronten sinds een paar jaar een erfgoedlijst opgesteld met onder meer de Chaletwoningen, karakteristiek voor de eerste woningen van de jonge gemeente. Zo stemde de kennistour tot nadenken:
“Door deze dag wordt ik geprikkeld om na te denken over ons archeologie en monumentenbeleid. De tijd gaat voort waardoor de noodzaak steeds groter wordt”, aldus wethouder Egge-Jan de Jonge van Zeewolde.
Wilt u in uw stad of regio ook inspiratie opdoen en kennis delen tijdens een erfgoedsafari of een excursie?
Neem dan contact op met Paul Splinter: p.splinter@the-missinglink.nl