Lancering publieksboekje en tentoonstelling ‘Het Brielse Kloosterleven Opgegraven’

Vorige week is in Brielle de tentoonstelling ‘Het Brielse Kloosterleven Opgegraven’ onder grote publieke belangstelling geopend. Als mede-initiatiefnemer en maker van het publieksboekje was The Missing Link hier natuurlijk bij aanwezig.

In het voorjaar van 2016 zijn in de binnenstad van Brielle de resten van twee kloosters opgegraven aan de Burgemeester van Sleenstraat. Het betreft het Catharinaklooster en het Cellebroedersklooster. Met het onderzoek wilde de gemeente het religieuze Brielse erfgoed onderzoeken, documenteren en veiligstellen. ADC ArcheoProjecten en The Missing Link hebben het onderzoek uitgevoerd.

Van het archeologisch onderzoek is een vertaalslag gemaakt voor het publiek: met een subsidie van de provincie Zuid-Holland heeft het Historisch Museum Den Briel in samenwerking met The Missing Link, Ivar Iding, KijkenLuister, het Streekarchief Voorne-Putten, ADC ArcheoProjecten en andere deskundigen, het project Publieksbereik Archeologie vormgegeven. Het bestaat uit de presentatie van de bodemvondsten, twee 3D-films met reconstructies van de bouwgeschiedenis van de twee kloosters, een nieuw educatief programma voor het voortgezet onderwijs en een publiekspublicatie.

De opening van de tentoonstelling vond op 16 maart plaats in het Stedelijk Museum Den Briel. Museumdirecteur Marijke Holtrop verwelkomde de aanwezigen, waaronder burgemeester Rensen en de wethouders Schoon, Borgonjen en Verbeek. Na een wervende speech overhandigde collega Neelson Witte het publieksboekje aan wethouder Wilbert Borgonjen. Het boekje is verkrijgbaar in het museum en wordt natuurlijk verstrekt aan alle nieuwe bewoners!