Lancering TimeTravel Katwijk Brittenburg

Op maandag 4 april 2016 was het zover: de lancering van de allernieuwste TimeTravel-app. Wethouder Jacco Knape presenteerde in de Gemeente Katwijk TimeTravel Katwijk Brittenburg, de app waarin het mysterieuze Romeinse fort Brittenburg herrijst. TimeTravel Katwijk Brittenburg is nu gratis te downloaden in de Appstore en Google Play. Omroep West maakte er een mooi item over in TV West Nieuws op donderdag 6 april (het item begint op 15.00 min).

Katwijk was in de Romeinse tijd onderdeel van de Limes; de noordgrens van het Romeinse Rijk. Katwijk vormde het eindpunt van deze Limes, met een strategische ligging tussen de monding van de Rijn en de Noordzee. Over zee werden soldaten en goederen vervoerd naar Brittania, het huidige Engeland. De Romeinen wilden deze handels- en verbindingsroute tussen het vaste land en Brittania goed beveiligen en bouwden daarom forten langs de kust en de Rijn. Aan zee, op het huidige strand van Katwijk, lag waarschijnlijk een versterking: Brittenburg. Dit fort had een militaire functie maar was ook een opslagplaats voor goederen.

Niemand kent de precieze locatie van het fort. Het verdween na de Romeinse tijd langzaam uit het zicht, bedekt door zand. Uit oude geschriften en prenten blijkt dat resten van Brittenburg tot in de achttiende eeuw nog werden gezien, daarna verdwenen ze voorgoed in het water.  Door prenten, gravures en schilderijen te analyseren en te vergelijken hebben we kunnen achterhalen hoe het fort er uit moet hebben gezien. Op basis daarvan is een 3D-reconstructie gemaakt. Als je nu, met I-pad of telefoon in je hand, op het strand van Katwijk staat, kun je het verdwenen fort zien herrijzen. Dat  moet je gewoon met eigen ogen gaan zien.