Presentatie TimeTravel Zwammerdam Limes

Komende vrijdag 15 april is de lancering van de TimeTravel-app Zwammerdam limes in De Haven in Zwammerdam. Deze lancering zal plaatsvinden tijdens de opening van het nieuwe ontmoetingscentrum De Haven, dat naast ontmoetingscentrum ook een Limes bezoekerscentrum met een expositie over Romeins erfgoed is. Op de plek van De Haven lag in de Romeinse tijd een fort: Nigrum Pullum (‘zwarte aarde’). Dit fort is vanaf vrijdag in volle glorie te bekijken in de TimeTravel-app Zwammerdam limes.

Bij Zwammerdam heeft een Romeins castellum gelegen, als onderdeel van de noordgrens (limes) van het Romeinse Rijk.  Het (houten) fort Nigrum Pullum is gebouwd in 45-50 na Christus. Na verwoesting van dit fort tijdens de Bataafse Opstand, zijn de Romeinen begonnen met de bouw van een nieuw fort op die plek. Daar zijn veel sporen van overgebleven, onder andere een houten wal met torens en poortgebouwen. Later is er een stenen fort op die plek gebouwd. Rond de 3e eeuw is het fort buiten gebruik geraakt. Tijdens opgravingen in de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn delen van het fort ontdekt en werden ook verschillende scheepswrakken uit de Romeinse tijd gevonden.

Olav Reijers zal vrijdag de nieuwe TimeTravel-app presenteren. Zwammerdam limes is al de achtste TimeTravel-app in de rij! Bekijk onze nieuwe TimeTravel-website om van al het nieuws op de hoogte te blijven.