Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water: 25 jaar!

25 OKTOBER 2019

THE MISSING LINK

De Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water viert dit jaar het 25 jarig bestaan. Een mooi moment om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. Om het feest te luister bij te zetten is de fonkelnieuwe tweede publicatie van het Onderwater Onderzoek van de leden van LWAOW uitgebracht.

Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de LWAOW werd er feestelijk teruggeblikt samen met leden op het Forteiland Pampus. Als oud- en eerste voorzitter van de LWAOW had Boudewijn Goudswaard eer om het verhaal achter de grote verzameling kikkers in de kruiwagen uit de begintijd te vertellen. “Er was veel concurrentie tussen de zout- en zoetwaterduikers en het was lastig een eenheid te smeden. Toch kregen we de eigen opleiding onder water met hulp van NAS guide aan de gang.” Boudewijn Goudswaard was voorzitter van 1994 tot 2004. Na een mooie initiatiefperiode droeg hij het stokje over aan Jan Venema. Leonard de Wit en Martijn Manders spraken na Boudewijn en benadrukten desalniettemin de ontwikkelingen van de LWAOW en het belang van samenwerken, inclusief grote felicitaties.

Op 24 september 1994 werd in Utrecht met veel enthousiasme de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water opgericht. Een uniek moment, omdat de leden van de AWN tot op dat moment uitsluitend bestonden uit op het land gerichte amateur archeologen. Sindsdien heeft de werkgroep alleen maar stappen vooruit gemaakt. Na het verschijnen van Bundel 1 in 2007 met maritieme vindplaatsen is er dit jaar met veel trots en toewijding een tweede bundel gepubliceerd. Naast een inventarisatie van de vindplaatsen zelf, zijn er bij elke plek een uitgebreide beschrijving, afbeeldingen en kaarten gevoegd. Deze Bundel Maritieme Vindplaatsen 2 is samen met de Stichting Maritiem Onderzoek Nederland (STIMON) en vele bijdragen van vrijwilligers tot stand gekomen.

LWAOW TML 25 jaar

Ons maritiem erfgoed is uniek en daardoor waardevol, maar kwetsbaar en dient daarom volgens de LWAOW bestudeerd, gedocumenteerd en beschermd te worden. Dit doen de leden in samenwerking met gemeenten, professionele maritiem archeologen en andere erfgoedorganisaties. Van scheepswrakken in de Noordzee tot aan de Verdronken dijk bij Uitdam. Maar bijvoorbeeld ook neergestorte bommenwerpers ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Met deze bundel is een grote stap gemaakt in de inventarisatie en het behoud ervan. De resultaten mogen er zijn: er is inmiddels kamerbrede politieke steun en budget gekomen voor de maritieme archeologie. Er worden grote vorderingen gemaakt op het gebied van samenwerking tussen professionals en vrijwilligers van de LWAOW, zo toonde het Congres ‘SOS! Onze Schepen Vergaan Twee Keer.

https://platformmaritiemearcheologie.nl/

Terug naar nieuwspagina

Waar kunnen we je mee helpen?

TML helpt je graag met archeologische projecten of erfgoedvraagstukken.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

contact