haren

Leerlingen archeoloog voor een dag

Wij hebben een lespakket gemaakt voor basisschoolleerlingen in Haren (Gr). Er wordt hier een nieuwbouwlocatie ontwikkeld en wij managen het archeologisch onderzoek. En wij zorgen ervoor dat de historie van de plek beleefbaar wordt.

Het gebied in Haren kent een rijke historie. Tijdens het archeologisch onderzoek zijn restanten gevonden van verschillende buitenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Om ook de jongste inwoners van Haren te betrekken bij de archeologische opgravingen hebben wij in opdracht van de gemeente Haren een lespakket voor basisscholen ontwikkeld. Scholieren krijgen hiermee de kans om zelf de geschiedenis van hun eigen buurt te ontdekken. Er zijn twee korte lessen bedacht om de leerlingen voor te bereiden, maar de kern van het lespakket is het bezoek aan de opgraving zelf. Ze mogen kijken bij opgravingen én zelf een schep in de grond steken.

We hebben de historie van het gebied aansprekend gemaakt door deze te verbeelden met verhalen. Daarbij hebben we de perspectieven van vroegere bewoners als uitgangspunt genomen. De borgheer vertelt over zijn leven op de buitenplaats, de boer vertelt over het harde werken op de bijbehorende boerderij en de kooiker en bediende vertellen ook over hun dagelijkse werk.

De leerlingen en hun docenten zijn onverdeeld enthousiast. Het lespakket en de bijbehorende excursie waren een groot succes. Voor meer informatie over dit project, kijk op deze website.