Leerzame open dag in Reuver

Afgelopen zaterdag was de open dag van de opgraving op het Oppe Brik terrein in Reuver. The Missing Link heeft samen met Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, ADC ArcheoProjecten en de gemeente Beesel de open dag georganiseerd om zo inwoners te informeren over de opgravingen die op het terrein plaatsvonden.

Luc Drost opende namens de gemeente Beesel de open dag. Daarna gaf Frans Tegels van de gemeente geïnteresseerde bewoners informatie over het plan Oppe Brik. De bezoekers kregen vervolgens achtergrondinformatie over de Late Steentijd en de eerste resultaten van de opgraving te horen van Leo Verhart van de heemkundekring. In het veld gaf Biancia Weekers van ADC ArcheoProjecten nog een toelichting hoe de archeologische opgraving in zijn werk is gegaan. Tot slot konden de archeologische vondsten worden bekeken in de oude greswarenfabriek.

Archeologen zijn de afgelopen weken bezig geweest met het het opgraven van resten van de prehistorische Steingroep. Deze groep mensen leefden in de Late Steentijd zo rond het jaar 3000 v. Chr. De archeologen zijn nu klaar met graven. Onder de gevonden voorwerpen zaten pijlpunten, maalstenen en andere vuurstenen werktuigen. Het vermoeden is dat het hier om een nederzetting gaat en geen jagerskamp. Daarnaast zijn er scherven gevonden met versieringen die gemaakt zijn door middel van een touw dat in de nog natte klei werd gedrukt. ask anything Deze scherven lijken een relatie te hebben met 4 (in grafheuvels) gevonden bekers uit swalmen. Het is goed mogelijk dat de mensen die in Reuver woonden hun doden daar hebben begraven.

Graag bedanken wij Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, ADC ArcheoProjecten, Gemeente Beesel en café Karré voor deze geslaagde dag!

Lees hieronder het krantenartikel uit De Limburger over de open dag in Reuver.

krantenartikel De Limburger

Krantenartikel De Limburger