opgraving

Pers duikt op topvondst Dalfsen

Grote drukte bij de presentatie van de topvondst in Oosterdalfsen. Lokale en landelijke media kwamen massaal naar de Kampmansweg in Dalfsen om verslag te doen van deze unieke opgraving.

In Dalfsen is een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt, het grootste van West-Europa en een unicum voor Nederland. Maar liefst 120 graven met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers zijn blootgelegd. De ontdekking van resten van een huis uit de Trechterbekerperiode bij het grafveld en langs een 5000 jaar oude weg, is eveneens een primeur voor Nederland. The Missing Link is betrokken bij dit project als directievoerder en adviseur voor het gebruik van het erfgoed.

Tijdens het persmoment hielden verschillende sprekers een toespraak om de geweldige resultaten het onderzoek uit de doeken te doen, waarna een trotse burgemeester een selectie van de meer dan 120 prachtige trechterbekers onthulde. De media zijn getuige geweest van de opgraving van beker nummer 119 en 120. Tot ieders verrassing stuitte de archeologen tijdens deze live-opgravingen op beker nummer 121.

De TimeLink Oosterdalfsen  en de app TimeTravel Oosterdalfsen maakten de vondsten zichtbaar voor het publiek.

De opgraving haalde verschillende, landelijke nieuwsuitzendingen: waaronder het NOS Journaal (begint op minuut 22:20), RTL Nieuws enHart van Nederland. Ook de geschreven pers publiceerde het nieuws over Dalfsen veelvuldig, zoals de Volkskrant.

Na de ontvangst van de pers, was het in de middag tijd voor de vakgroep. Veel archeologen en andere nieuwsgierigen luisterden naar de sprekers en gingen vervolgens met groot enthousiasme het veld in.