Amsterdam

Reis door het verleden van Amsterdam tijdens Sail

De afgelopen editie van Sail Amsterdam was voor AT5 een goede reden om een nieuwsitem te maken over de oude haven. Dankzij een TimeTravel app kan je je goed voorstellen hoe die haven er in de Gouden Eeuw uitzag.

Naar aanleiding van Sail Amsterdam, dat van 19 tot 23 augustus plaatsvond, heeft AT5 een item gemaakt over de sporen van de oude haven. Waar tegenwoordig de haven gevestigd is in West-Amsterdam en miljoenen tonnen aan goederen worden verwerkt, ligt het prille begin van de haven midden in het centrum van de stad. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar de Dam was in de Gouden Eeuw het centrale punt van de haven. Wat is er nog over van de oude haven, die ontstaan is in de dertiende eeuw? Boudewijn Goudswaard leidt ons in de video rond door het centrum, langs verschillende plekken die sporen laten zien van de oude haven. Naast de Dam zijn andere overblijfselen bijvoorbeeld het accijnshuis “De Heffer”, trappetjes naar het water en verscheidene pakhuizen.

Hoe de haven er in die tijd uitzag, kun je in de TimeTravel Amsterdam app zien. Hiermee kan je als het ware terugreizen naar het verleden en je midden in het Amsterdam van de zeventiende eeuw wanen.

Bekijk hier de beelden op de site van AT5.