Romeinenweek met TML in Cuijk

Van 30 april tot en met 8 mei 2016 was de derde editie van de Romeinenweek. Op 3 mei vertrokken Boudewijn Goudswaard, Joris Bloemer en Tessa Henkes dan ook naar Cuijk, waar het Romeinse verleden voor het oprapen ligt.

Op deze plek aan de noordgrens van het Romeinse Rijk bevond zich een Romeinse nederzetting: Ceuclum. In de vierde eeuw werd deze verstevigd met een fort  en bouwde men een grote stenen brug over de Maas, die als belangrijke doorgang fungeerde voor Romeinse troepen. Lees meer over deze spannende geschiedenis in in een artikel op Historiek.net.

In de jaren negentig was Boudewijn namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken bij het archeologisch onderzoek naar de nog aanwezige resten van de brug in de Maas. Tegenwoordig werkt The Missing Link samen met de gemeente aan een depotinrichting en de verdere benutting en beleving van erfgoed en archeologie in Cuijk. Zo is het via het Buitenmuseum en de daarbij horende TimeTravel-app mogelijk om het Romeinse verleden van het dorp te beleven en zelfs de onder water liggende fundamenten van de brug  te bekijken.

Cuijk stond op 3 mei dan ook geheel in het teken van de Romeinen. Terwijl de kinderen uit het dorp fibula’s maakten en leerden marcheren als echte Romeinse soldaten, leidde Boudewijn mensen rond in het Buitenmuseum en gaf een lezing over het archeologische onderzoek naar de Maasbrug. Ook Stefan Penders  (PHD-kandidaat aan de Universiteit Leiden) en Paul van der Heijden (directeur van RomeinenNU, auteur van het boek Romeinse wegen in Nederland) waren aan het woord. Joris en Tessa demonstreerden ondertussen TimeTravel Cuijk aan enthousiaste voorbijgangers. De Romeinse tijd was even heel dichtbij op deze zonnige dag.

Bekijk ook het verslag van het bezoek van ‘Keizer Valentinianus’ aan Cuijk op Romeinenweek.nl