Terug in de tijd met de nieuwe app ‘Nieuwerbrug 1672’

16 OKTOBER 2019

THE MISSING LINK

De nieuwe Timeswitch app ‘Nieuwerbrug 1672’ is zaterdag 12 oktober officieel gepresenteerd aan het publiek. Met een Virtual Reality bril op ging burgemeester Van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk terug in de tijd.

In 1672 werd onze rijke Republiek aangevallen door Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen. Het was oorlog. Om het oprukkende Franse leger te stoppen, werden tussen Muiden en Gorinchem de polders onder water gezet. De Oude Hollandse Waterlinie. In Nieuwerbrug lag één van de vijf hoofdposten van de linie. Hierachter sloeg Prins Willem III zijn legerkamp en hoofdkwartier op. Omdat hier geen vestingstad lag, werden aan weerszijden van de Oude Rijn schansen opgeworpen. Aan de overkant van de waterlinie, waar nu Fort Wierickerschans ligt, kwam een derde schans.

Ondanks de rijke historie van de plek, is daar jammer genoeg vandaag de dag heel weinig van terug te zien. Hierdoor ontstond de ambitie om deze geschiedenis beter te ervaren en geïnteresseerden door de tijd te laten reizen. Met de applicatie TimeSwitch: Nieuwerbrug 1672 gaat die wens in vervulling. De app neemt je mee naar Nieuwerbrug ten tijde van het rampjaar. Zo kan je vier locaties (de brug, de dijk, het soldatenkamp en de schans) in 1672 vergelijken met nu. Deze zijn door middel van 360° panorama’s gevisualiseerd en zijn zowel met, als zonder VR- bril te bekijken.

Zo begeef je je eerst op een soldatenkamp met oude tenten en karrenwielen. Even later sta je weer op een moderne parkeerplaats in 2019. Je kan ook afreizen naar de oude waterlinie, waar hetland volledig onder water stond. Naarmate de tijd vordert zie je dat het gebied steeds voller met huizen komt te staan.

Benieuwd geworden naar het resultaat?

Nieuwerbrug 1672 is vanaf nu gratis te downloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Zuid-Holland en gemeente Bodegraven-Reeuwijk in het kader van de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie

Realisatie: The Missing Link i.s.m. Hoofdkwartier 1672
Animatie: Rob Westra (VizVis)
Filmpjes: Michiel van de Burgt, Theater MENS

Terug naar nieuwspagina

Waar kunnen we je mee helpen?

TML helpt je graag met archeologische projecten of erfgoedvraagstukken.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact

Waar kunnen we je mee helpen?

TML helpt je graag met archeologische projecten of erfgoedvraagstukken.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

contact