Van Woerd tot Wereldoorlog

21 OKTOBER 2019

THE MISSING LINK

Publicatie Archeologisch onderzoek in Arnhem Schuytgraaf

Een mega klus is geklaard. Na jaren werk is het eindelijk zover! Het boek Van Woerd tot Wereldoorlog – deel 1 en 2 is uitgekomen. Een bundel die de prachtige archeologische vondsten uit de Tweede Wereldoorlog van Arnhem Schuytgraaf laat zien. The Missing Link is al sinds 1998  betrokken bij  de verschillende opgravingen op deze locatie.

Schuytgraaf is een wijk met een ‘oorlogsverleden’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in en rond Schuytgraaf zwaar gevochten. Het laatste half jaar voor de bevrijding liep de frontlinie zelfs dwars door het gebied. Maar de opsporingen duiden op een veel langere geschiedenis. Op deze plek sloegen nomadische jagers 7000 jaar geleden, in de steentijd, hun kampementen al op.

De behoefte om alle verschillende veldonderzoeken en rapportages van deze bijzondere plek te bundelen bestond al lange tijd. In de onderzoeken komt namelijk een scala aan verhalen naar boven, van de prehistorie tot aan nu. De Gemeente Arnhem wil met dit historische overzicht een snellere en betere verspreiding hiervan mogelijk maken. Het moet een stimulans geven aan de identiteit van het gebied.

The Missing Link begeleid al sinds 1998 de uitvoering van opgravingen op deze locatie. Sindsdien zijn er meer dan tien opgravingen gedaan door bijna alle Nederlandse opgravingsbedrijven. In eerste opzet gebeurde dat onder privaat opdrachtgeverschap van de Gemeentelijke Exploitatiemaatschappij Schuytgraaf en onder toezicht van de gemeentearcheoloog van Arnhem, Mieke Smit. Dit werd later, na de bouwcrisis, uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Arnhem zelf en onder toezicht van gemeentearcheoloog Martijn Defilet. Defilet is daarbij als eindredacteur de drijvende kracht geweest voor de inhoud van dit boekwerk. Henk van de Velde (ADC) coördineerde deze integrale samenwerking op inhoudelijk gebied, met prachtige bijdragen van verschillende specialisten en schrijvers. Dankzij de inspanningen van deze grote groep mensen is de bundeling werkelijkheid geworden.

TML Van Woerd tot Wereldoorlog

Met trots is het eindresultaat, een boek bestaande uit twee delen van circa 450 pagina’s, uitgegeven door Blikveld. De locatie Schuytgraaf verdient deze serieuze aandacht, aangezien het de plek is waar o.a. gedurende operatie ‘Market Garden’ de catastrofale dropping van Polen, heeft plaatsgevonden. Het opbrengen van archeologische aandacht voor dit onderwerp heeft veel moeite gekost. Deze tak van sport was namelijk in 2000 nog niet zo vanzelfsprekend als vandaag de dag. Die verschuiving in aandacht heeft er mede voor gezorgd dat het boek is gepresenteerd op 12 september 2019 aan de Arnhemse wethouder Ronald Paping. Martijn Defilet en Boudewijn Goudswaard gingen tijdens deze presentatie in op conflictarcheologie en de strijdigheden die daarbij komen kijken. Onder meer Hans Goedkoop, ook wel bekend van tv, leidde dit congres op mooie wijze in. Goedkoop belichtte hierbij de fasen van de emotionele verwerking van de Tweede Wereldoorlog door Nederlanders.

____________________________________________________________________

In opdracht van:
Gemeentelijke Exlpoitatiemaatschappij Schuytgraaf
Gemeentearcheoloog Arnhem: Mieke Smit

Gemeente Arnhem
Gemeentearcheoloog Arnhem: Martijn Defilet

Projectmanagement en coördinatie
The Missing Link: Boudewijn Goudswaard

In samenwerking met:
ADC Archeoprojecten: Henk van de Velde (inhoudelijke coördinatie)
Bijdragen van archeologische specialisten en schrijvers

Eindredactie: Martijn Defilet
Redactie en productie: Lonneke Beukenholt
Uitgever: Jolanda Bos, Blikveld Uitgevers

Producten:
“Van Woerd tot Wereldoorlog”
Het archeologisch onderzoek van Arnhem Schuytgraaf
deel 1 en 2

De publicatie van de uitwerking van de archeologische vindplaatsen 4, 7, 8 en 9, opgegraven bij de aanleg van de Vinex-locatie Schuytgraaf. De opgraving startte in juni 1998 en werd afgerond in januari 2001. Hardcover. Full colour. 210 x 297 mm. Inclusief USB stick met diverse catalogi en kaartbijlagen.

Het boek is te bestellen via Blikveld Uitgevers 
Het boek is ook digitaal te bestellen voor €17,-. U krijgt dan een pdf thuisgestuurd.
Voor meer informatie info@blikveld.nl
Terug naar nieuwspagina

Waar kunnen we je mee helpen?

TML helpt je graag met archeologische projecten of erfgoedvraagstukken.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

contact