werkbezoek

Werkbezoek in Boxmeer & Cuijk

De gedeputeerde van Cultuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant bracht een werkbezoek aan Boxmeer en Cuijk om een tweetal projecten te komen bekijken. In het kader van het project “Ontmoet Romeins & Middeleeuws erfgoed in de noordelijke maasvallei” hebben wij, in samenwerking met vele andere partijen, bijgedragen aan het bedenken, coördineren en uitvoeren van een aantal mooie producten. Nieuwe media en het beleven van erfgoed staan centraal.

Het eerste deel van het werkbezoek van de gedeputeerde, mevr. Van Haaften, vond plaats in het Maasziekenhuis in Boxmeer. Onder toeziend oog van onder andere burgemeester van Boxmeer dhr. Van Soest en wethouder dhr. Ronnes, dhr. Verrreusel van Maasziekenhuis Pantein en de provinciaal archeoloog van Noord-Brabant dhr. Meffert zijn de HistoryBox Boxmeer, tafel met touch screens, 3D-panorama’s van Sterckwijck en “Schatten op Sterckwijck” gepresenteerd aan de gedeputeerde door Joost de Jong. Het enthousiasme en verwondering was zichtbaar groot onder de aanwezigen. Vooral bij de 3D-panorama’s waar je een 360 graden beeld ziet van Sterckwijck in vroegere tijden. Verschillende sprekers speechte met passie over het belang om het verleden zichtbaar te maken. Om het zo te herkennen en ter versterking van de eigen identiteit. Henk van der Velde van ADC ArcheoProjecten liet zien hoe de oude grafheuvels, direct naast het huidige ziekenhuis gelegen, als kunstvorm terugkeren in het huidige landschap.

Later die middag verplaatste het aanwezige gezelschap zich van het Maasziekenhuis in Boxmeer naar Van der Valk Hotel Cuijk-Nijmegen. Wethouder dhr. Poel (gemeente Cuijk) heette ons van harte welkom. En Fred van der Valk vertelde enthousiast over zijn plannen om een park met Romeinse elementen naast zijn hotel te gaan realiseren. Vervolgens was het de beurt aan Boudewijn Goudswaard. Hij liet de eerste beelden zien van de innovatieve 3D-app van Cuijk. Hiermee kun je op interactieve wijze Romeins Cuijk binnenstappen en beleven. De aanwezigen, onder wie ook burgemeester van Cuijk dhr. Hillenaar, waren te spreken over de mogelijkheden die de app biedt. Dit geldt voor zowel het zichtbaar maken van het verleden als de economische spin-off. Gedeputeerde Van Haaften sloot de dag af met een speech over het belang van erfgoed en het uitdragen van de Brabantse identiteit.

Onze dank gaat uit naar ADC ArcheoProjecten, Brabants Historisch Informatie Centrum, Herman Jan van Cuijk, Historische vereniging Nepomuk Boxmeer, Het Noordbrabants Museum, Oorlogsmuseum Overloon, Stichting Comité Boxmeerse Vaart, Museum Ceuclum, Kasteelmuseum Boxmeer, Werkgroep Archeologie Cuijk, Fotoarchiefdienst Cuijk, Cultureel Hart van Cuijk, Centrummanagement Cuijk, Toeristisch Informatiepunt (TIP) Cuijk en alle overige aanwezigen die een bijdrage hebben geleverd aan de producten en aan het succesvol verlopen van deze mooie dag. In het bijzonder willen wij Maasziekenhuis Pantein en Van der Valk Hotel Cuijk-Nijmegen bedanken voor alle gastvrijheid. Bedankt!