zwarte water

Zeldzaam wrak in Zwarte Water

Woensdagavond 25 februari is het cultureel centrum in Hasselt helemaal gevuld met geïnteresseerden, die vol spanning naar de resultaten van het onderzoek naar het mysterieuze scheepswrak in het Zwarte Water kwamen luisteren.

Ruim honderd mensen waren op de aankondiging afgekomen. Boudewijn Goudswaard van The Missing Link deed als projectleider namens Periplus-Archeomare en Aquatech verslag van het duikonderzoek. Dit onderzoek is vorig jaar uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat.
Bijzonder aan dit scheepswrak is dat het heel oud en zeer zeldzaam is. Het stamt uit ca. 1500, de tijd van de Hanze handel. Het is heel groot, bijna 30 meter lang en op een overnaadse manier gebouwd, waarbij de huidplanken dakpansgewijs over elkaar zijn aangebracht. Van het schip bestaan maar 2 vergelijkbare vondsten in de wereld. Het schip ligt nog tot 3 meter diepte bewaard in de bodem van de rivier. Het rapport zal in de komende weken aan Rijkswaterstaat en de gemeente worden gepresenteerd.
Ook de burgemeester Bilder, als lid van de Historische Kring, was aanwezig. Hij zal samen met het bestuur en Rijkswaterstaat in de komende maanden een besluit moeten nemen over de toekomst van het scheepswrak. Een vondst die weer een stukje bijdraagt aan het historische verhaal van Hasselt!