Kansen benutten:
20 jaar The Missing Link!


Boudewijn Goudswaard blikt terug en kijkt vooruit

20 januari 2020

 

Dit jaar bestaat The Missing Link maar liefst 20 jaar, en dat gaan we met onze partners vieren. Een mooi moment om terug te blikken, te kijken waar we nu staan én vooruit te kijken. Op deze 20ste van de maand is het woord aan onze directeur Boudewijn Goudswaard, die trots het spits afbijt:

 

“Twintig jaar geleden, op 1 juni 2000 startte ik een archeologisch adviesbureau aan de Pelmolenlaan in Woerden. Het bedrijf kreeg de naam Archeologic the missing link: de voorloper van het huidige Missing Link. Ons doel was toentertijd om private en publieke gebiedsontwikkelaars te helpen met álle kersverse verplichtingen rond archeologie en bouwen.”

 

Die drijfveer begon eigenlijk al veel eerder dan deze datum, bij de Betuweroute. Tien jaar lang vervulde Boudewijn namelijk de rol van projectmanager op het gebied van archeologie bij de aanleg van de Betuweroute.

“Dat project vormde als het ware een proeftuin voor de toepassing van het (toen net getekende) Europese Verdrag van Malta. In dat verdrag werd de omgang met archeologie in de ruimtelijke ontwikkeling geregeld. Samen met een aantal mensen uit de organisatie van de Betuweroute, gingen we gewapend met een nieuwe dosis kennis aan de slag in een nieuwe markt.”

Dat bleek broodnodig, want alle “nieuwigheid” in verdragen en archeologiewetten bracht ook veel onduidelijkheden met zich mee.

“Vooral voor ontwikkelaars, die alle zeilen moesten bijzetten om archeologie effectief en efficiënt in hun projecten te krijgen. Maar ook ik, als archeoloog, stond voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je in deze nieuwe markt niet doorschiet in de eisen? De verlanglijstjes waren immers oneindig. Er ontstond een grote behoefte naar een tussenpersoon, een missing link. Van het één kwam het ander: voor we het wisten groeiden we door naar een management- en adviesorganisatie van bijna dertig mensen in 2007!”

De bouwcrisis luidde een compleet nieuwe fase in.

“Zoals iedereen in dat veld krompen we als organisatie flink in omvang. Aan de andere kant dwong het ons om goed na te denken over wie we (wilden) zijn en wat we wilden betekenen voor de ruimtelijke ontwikkeling. Als gevolg moesten en wilden we naar een geheel andere organisatie omschakelen.”

The Missing Link transformeerde van bureau voor archeologie naar het bredere werkveld erfgoed. Door gebruik en toepassing te verbinden aan de betekenis en identiteit van de plek, werd de koppeling gemaakt naar ruimtelijke ontwikkeling.

“We gingen ons richten op de identiteit en worteling die erfgoed biedt voor nieuwe ontwikkelingen. Dat vroeg natuurlijk wel om een vertaalslag, een nieuwe methode en nieuwe  mensen. Ons doel was om de bestaande leefomgeving, met al haar erfgoed, opnieuw en duurzaam in te zetten als meerwaarde voor toekomstige ontwikkelingen. Het vormde de drijfveer van onze organisatie en werkzaamheden: een mooi Nederland en een duurzame gebiedsontwikkeling.”

Volgens Boudewijn paste het archeologisch management daar perfect in. Het bleef gericht op effectieve keuzes maken uit het enorme scala aan erfgoed. Om die reden sloot The Missing Link zich aan bij Utrecht Community (UCo), een duurzame gemeenschap van verschillende ondernemers met uiteenlopende disciplines. Gevestigd in een duurzaam gerenoveerde monumentale treinloods, werkt The Missing Link nog steeds vol passie aan het doel dat door de jaren heen is aangescherpt. Of het nu gaat om visievorming voor gebiedsontwikkelingen, erfgoedbeleving, archeologisch contract- en projectmanagement of het schrijven van erfgoedbeleid, met onze specialistische kennis verbinden we het verleden met de opgave van de toekomst.

__

The Missing Link zit volgens Boudewijn in “het mooiste kantoorpand van Utrecht en Nederland,” waar hij je samen met het team graag verwelkomt om het 20 jarige jubileum te vieren in juni 2020! Graag tot dan!

Terug naar nieuwspagina

Waar kunnen we je mee helpen?

TML helpt je graag met archeologische projecten of erfgoedvraagstukken.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact

Waar kunnen we je mee helpen?

TML helpt je graag met archeologische projecten of erfgoedvraagstukken.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

contact